VIDEO: Tragický rok pro novináře v Mexiku zdaleka nekončí
14.02.2022
Sdílet:
Novináři v mexiku mají za sebou nejvražednější rok v historii. Vlastně ne, ještě ho zdaleka za sebou nemají, je to teprve začátek. I proto už teď můžeme předpokládat, že nejhorší v historii skutečně bude - za loňský rekordní rok to bylo sedm zavražděných, do poloviny letošního února už jejich pět. Nerad bych věštil něco nepěkného, nicméně s tím, jak se zatím vyvíjí první týdny tohoto roku to příliš dobře nevypadá.

Jen během 14 lednových dnů byli zavražděni tři novináři a do poloviny února přibyli další dva. Včetně ženy, která kdysi prosila prezidenta o pomoc, včetně muže, který žádal o užití institutu ochrany novinářů.

Všichni z nich měli společného to, že nějakým způsobem informovali o kriminální scéně v Mexiku, a pravděpodobně budou mít společné také to, co mívá společného naprostá většina vražd v Mexiku - to jest nebudou objasněné.

Když došlo k třetí vraždě během 14 dní v lednu, po celé zemi se uskutečnily 25. ledna manifestace na podporu novinářů a proti jejich vraždění. Zúčastnil jsem se té, jež se konala v Ciudad de México a pořídil tam tyhle fotky.

Na místě nechyběli kolegové zavražděných, zástupci různých humanitárních organizací, řada z nich spílala vládě za nedostatečnou ochranu žurnalistů a zavírání očí před organizovaným zločinem, jež má patrně tato úmrtí na svědomí.

Jak se dalo čekat, ani rozsáhlé protesty nic nezměnily na tom, ža vraždění pokračuje. Krátce po manifestacích byli zavražděni další dva novináři: Posledním byl v polovině února Heber López Vásquez ve státě Oaxaca. Pár dní nato místní umělci pomalovali zeď v centru Mexico City na protest proti násilí páchané proti novinářům a svobodě slova.