revue Prostor: Kartel (a) stát
11.12.2021
Sdílet:
Do 116. čísla časopisu revue Prostor s podtitulem „Vlčí máky. Průvodce válkou." jsem přispěl svou esejí na téma mexických narco bojů. Zde přináším úryvek z textu. Níže naleznete také odkaz, přes který je možné časopis objednat.

Letos v prosinci uplyne 15 let od vyhlášení války narkotrafikantům mexickým státem. Od té doby v zemi stabilně každým rokem narůstá počet zavražděných a unesených lidí, korupce je enormní a důvěra ve státní složky jde do mínusu. Zatímco kartely a stát hrají téměř nerušeně svou hru, běžnému člověku nezbývá než přihlížet a mít se na pozoru.

Osmatřicet speciálně pro tyto účely vycvičených vojáků a osm členů Národní gardy obklíčilo v půl třetí odpoledne jednu z rezidencí v luxusní čtvrti Tres Ríos v hlavním městě státu Sinaloa Culiacánu. Ještě ani nezačala kritická fáze operace a karty se v tomhle hlavním městě zločinu obrátily ve prospěch drogového kartelu, jednoho z nejstarších a dosud nejmocnějších. Pouhých dvacet minut po obklíčení objektu s jedním z jejich bossů uvnitř hlásili vojáci rozmístění jinde po městě odvetné útoky nepřátelských střelců.

IMG_9985 (kopie).jpg

Zhruba milionové město na jihozápadě Mexika je proslulou baštou kartelu Sinaloa, spojeného s legendárním narkotrafikantem Joaquínem „El Chapo“ Guzmánem, toho času uvězněném na doživotí v New Yorku. V Culiacánu vypuklo onoho dne, bylo to 17. října 2019, pět hodin trvající nespoutané peklo. Jedva se narcos dozvěděli o obklíčení domu jednoho ze svých kapitánů, zaplavili město po zuby ozbrojení sicarios (karteloví zabijáci) a mnohde v přesile podnikali výpady proti vojákům. Projížděli s těžkými kulomety na korbách aut ulicemi a pálili po všem, co se hnulo, část města odřízly barikády v podobě hořících aut a autobusů. Obyvatelé se s křikem prchali skrýt do domů.

Ozbrojené složky provádějící klíčovou část akce mezitím získávají cennou trofej – mužem, který se nachází v obléhaném domě, není nikdo jiný než Ovidio Guzmán Lopéz, syn zmíněného El Chapa, jenž se po zatčení otce stal spolu spolu s bratry jedním z lídrů kartelu. V 15 hodin a 15 minut vychází z obléhaného domu, bez odporu kleká ke zdi s rukama za hlavou, jak ho instruují vojáci. Člen taktické skupiny pak podává mafiánovi, na nějž byl v USA vydán zatykač, telefon se slovy, aby nařídil svým lidem zanechat protiofenzivy. „Všechno zastavte, už jsem se vzdal. Všechno, prosím, zastavte, nechci další útoky,“ říká skutečně do telefonu tehdy 28letý boss přezdívaný El Ratón, Myš.

...

Pokračování v 116. čísle revue prostor. Objednávat můžete zde.