Rostoucí napětí v turistickém ráji Quintana Roo
17.03.2022
Sdílet:
Mexický stát Quintana Roo v karibské části poloostrova Yucatán je oblíbenou destinací nejen turistů, ale poslední dobou i zločinců. V hlavních letoviscích se v uplynulých týdnech několikrát střílelo a obětmi zločinů byli i Češi.

Jak mi sdělila konzulka české ambasády v Mexiku paní Zdeňka Šubrová, Češi se v posledních měsících stali několikrát terčem útoků zdejších zločinců.

Obvykle se jednalo o běžná loupežná přepadení v okolí památek. Více jsem o tom psal v článku pro Deník N zde.

Podezření padá také na půjčovny automobilů. Opakovaně se totiž stalo, že byli přepadeni lidé ve vypůjčených vozech, příčemž vše nasvědčovalo tomu, že pachatelé dopředu dobře věděli, po kom jdou, kdy a kde.

Dalším novým modem operandi se zdají být různé akrobacie s imigračním dokumentem sdělujícím počet dní k povolenému turistickému pobytu. Ten dostává každý příchozí na imigračním oddělení hraničních přechodů (případně na letišti, respektive v letadle) a v případě českých turistů vzniká nárok až na 180 dní.

Podle mých informací se údajně množí případy, kdy imigrační úředník místo této sumy přidělí mnohem nižší počet dnů povolených k pobytu a nepozorný nešťastník je po uplynutí této doby jako na potvoru konfrontován policistou.

Ostatně sám jsem před pár dny zaznamenal na sobě samém už pátý případ neoprávněného “zadržení” či pohrůžky ze zadržení ze strany mexické policie. Brzy se o něm rozepíšu více, protože vyšetřování stále pokračuje.

Zpátky ale ke Quintana Roo. Karibský ráj s úchvatnou Mayskou riviérou, kam ročně přijíždějí miliony turistů z celého světa a oblíbili si ji pro snadnou přístupnost také Češi, nemá dominantní kriminální skupinu - o moc nad lukrativní destinací se přetahují nejen hlavní i lokální mexické kartely, ale také organizované skupiny z Ruska, Rumunska, Číny, Itálie a dalších zemí.

Proč lukrativní? Protože turisti mají hladové nosy a nacpané kapsy. A to je ideální prostředí pro zapuštění mafiánských kořenů. Kde jsou peníze a hladové nosy, tam jsou i dealeři, a kde se sejde víc dealerů najednou, tam vznikají problémy.

I proto jsme byli v posledních týdnech svědky přestřelek v destinacích jako Playa del Carmen či Tulum, který byl ještě před pár lety poměrně klidným letoviskem pro nadšené batůžkáře, ne tolik pro hordy modelek a byznysmanů. Loni na podzim tam dvě batůžkářky (z Německa a Indie) zemřely při přestřelce v baru La Malquerida.

Původně jsem myslel, že se muselo jednat o nějakou nalejvárnu na periferii, ale pak jsem zjistil, že je to hojně navštěvovaná restaurace při hlavní třídě, kde jsem sám během svých několika měsíců v Tulumu strávil mnoho nedělních odpolední s tequilou sunrise v akci 1+1 zdarma. Onoho osudného dne se její útroby staly útočištěm dealera prchajícího před střelci z konkurenční skupiny. Ti se neostýchali vytáhnout zbraně v hospodě plné turistů, a výsledkem byly ony dvě zabité ženy a několik dalších postřelených.

Střílelo se v poslední době ale i přímo u východu z hlavní tulumské památky - ruin mayského hradiště. Tam se jednalo o útok mířený na konkrétní osobu.

Trochu to kazí rétoriku českého ministerstva zahraničí, které nabádá turisty, aby se drželi turistických památek, protože tam je bezpečno. Ambasáda naopak tvrdí, že právě tam se odehrává část deliktů, byť se jedná hlavně o krádeže.

Co k tomu říct? Zkrátka když jedete do Mexika, trochu víc se dívejte kolem sebe a počítejte s tím, že se vás někdo může pokusit okrást (včetně policie) nebo že se nedaleko vás může odehrát něco závažnějšího - byť se velmi pravděpodobně neodehraje.

Pokud se vám moje tvorba líbí, můžete mě přes Buy me a Coffee pozvat na pivo a já budu mít o to větší motivaci tvořit dál a lépe :)